Fotowedstrijd ‘Weesp op zijn mooist’


12-04-2022 Update wijziging deadline en prijsuitreiking




Hoeraaaa!! Buurtkamer Weespersluis bestaat binnenkort 1 jaar! Dat willen wij vieren met een fotowedstrijd!

Wat moet je doen? Maak ‘De mooiste foto van Weesp‘!

Stuur deze foto uiterlijk woensdag 6 april 2022 naar dit emailadres: fotowedstrijdweesp@gmail.com
Je mag de foto ook uitprinten of afdrukken en in onze brievenbus doen.

Elke inzending moet voorzien zijn van een voornaam en achternaam, leeftijd en in welke categorie de foto meedoet (alle spelregels zijn onderaan dit bericht te zien).

Je kunt winnen in de volgende acht categorieën:

  1. Natuur
  2. Architectuur en omgeving
  3. Bewoners van Weesp
  4. Eten en Drinken
  5. Kunst en Cultuur
  6. Event & nieuws fotografie
  7. Jong Talent (0-18 jaar)
  8. Professionals


De winnaars worden bekend gemaakt op 16 april. De winnende foto’s komen in de buurtkamer te hangen tijdens een speciale fototentoonstelling. Alle inzendingen zullen in een fotoboek terechtkomen die in de buurtkamer ter inzage zal komen te liggen. Een mooi aandenken aan ons 1-jarig bestaan!


Wat is Fotografie: met behulp van licht en andere vormen van straling vastleggen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen op radiatie- of stralingsgevoelig materiaal. Het woord is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht 

De eerste foto: 

De eerste permanente foto met het zicht vanuit een dakraam, gemaakt met een lichtgevoelige bitumen,  

Deze werd in 1826 gemaakt door Joseph Nicéphore Niépce Hij maakte foto’s door een plaat met een lichtgevoelig materiaal in een camera obscura bloot te stellen aan licht. Het beeld dat werd gevormd, was een negatiefbeeld dat niet was gefixeerd, en dus door verdere belichting buiten de camera obscura verloren ging. De beelden die waren gemaakt met deze techniek noemde hij retinas (“netvlies”).  

1891  

In 1891 vond Gabriel Lippmann de methode van het reproduceren van fotografische kleuren uit, gebaseerd op het fenomeen interferentie, later bekend als het lippmannproces. In 1908 won hij hiervoor de Nobelprijs voor Natuurkunde. 

Hierboven is de eerste foto te zien 

1907  

Het in 1903 door de gebroeders Lumière aangevraagde patent op het autochroomproces werd toegekend en door hen op de markt gebracht. Dit is een vroege vorm van kleurenfotografie.  

1930  

In 1930 werd het mogelijk foto’s (gemaakt met rolletjes) meermaals af te laten drukken door middel van negatieven van een 35mm-rolletje.  

1960  

Rond 1960 werd het voor consumenten mogelijk kleurenfoto’s te maken. Lange tijd waren er problemen met het vastleggen van de kleur rood, maar de techniek was rond 1960 ver genoeg om kleurenfoto’s voor de consument aan te bieden.  

1981  

In 1981 kwam het eerste digitale fototoestel op de markt waarmee digitale fotografie mogelijk is geworden. De traditionele camera, geladen met film, werd vervangen door een camera met een lichtgevoelige beeldsensor. 

DE SPELREGELS VAN DE FOTOWEDSTRIJD:

  • De deelnemende foto’s zijn door de inzender zelf gemaakt. Wanneer werk van iemand anders wordt ingezonden wordt dit werk gediskwalificeerd. De foto in zijn geheel is genomen door de deelnemer. Door mee te doen aan de wedstrijd verklaart, erkent en garandeert de deelnemer dat de ingestuurde foto een origineel werk is, volledig en alleen gemaakt door de deelnemer, en dat het niet de rechten, handelsmerken, morele rechten, privacy rechten or intellectuele rechten van enkele persoon of entiteit schendt, en dat geen enkele andere partij enig recht, titel, aanspraak of belang in de foto heeft.
  • Elke inzending is voorzien van een voornaam en achternaam. Ook leeftijd en in welke categorie de foto meedoet moet vermeld worden
  • Alle foto’s in alle categorieën mogen in kleur en zwart/wit en mogen bewerkt zijn en mogen analoog en digitaal gemaakt zijn
  • De ingestuurde foto mag geen beledigende, grove of onterende elementen bevatten die de privacy van derden aantast, dan wel aanstootgevend of obsceen zijn.
  • Foto’s die een beeldhouwwerk, standbeeld, schilderij of ander kunstwerk bevatten worden toegestaan, zolang als het copyright op die kunstwerken niet geschonden wordt. Wanneer het werk van een ander gefotografeerd wordt, moet dat gebeuren als een object in zijn omgeving, en niet als een close-up van het werk van een ander.
  • De deelnemer is verantwoordelijk voor het verkrijgen van de noodzakelijke toestemming met betrekking tot het onderwerp/de inhoud. Als een afgebeeld persoon herkenbaar in beeld is gebracht, dan moet deze daarvoor bewijsbaar toestemming hebben gegeven.
  • Foto’s die op illegale wijze zijn genomen worden uitgesloten van deelname. De Buurtkamer is niet verantwoordelijk voor gevolgen en schade die hieruit voortvloeien. Uitsluiting kan tot op de dag van de prijsuitreiking.
  • Alle inzendingen moeten uiterlijk woensdag 6 april 2022 om 23.59 uur ontvangen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...